Med Ödet vill vi förverkliga visionen att skapa en urban bygdegård & grön hub, som aktivt bidrar till social trygghet och gemenskap i närområdet i Södra Sofielund, samt att fastigheten kan användas som plats för initiativ med fokus på cirkulär ekonomi och delningstjänster.
Sedan vi fick tillgång till huset 2022 och blev medlemmar i BID Malmö och Gamla Sofielunds Byalag, har vi i långsam takt utforskat behov och möjligheter kring hur fastigheten kan göra nytta, såväl i närområdet som i ett större perspektiv. Efter många givande dialoger, utbyten, möten, öppna hus på olika teman, besök och tester, har ett antal spår blivit tydliga. Tack alla ni som bidragit under denna spännande fas!
Under 2024 genomfördes ett testupplägg för ett inkubatorprogram riktat mot ”cirkulära mikroaktörer”, med ca 20 deltagare. 5 nya studenter flyttade in i kollektivet på ovanvåningen. En ekonomisk förening bildades under året, för att kunna fånga upp de som har intresse av samarbete för att lyfta ekosystemet för aktörer inom cirkulär ekonomi och delningstjänster. Tanken är att nätverket tillsammans ordnar relevanta evenemang, delar kunskap, skapar engagemang och sprider inspiration kring dessa frågor. Även gemensamma ansökningar av finansiering kommer ske inom detta nätverk. Vill du vara med så bara hör av dig!
Under 2025 fortsätter arbetet med utveckla Ödet till en grön hubb, med fokus på cirkulär ekonomi och delningstjänster.
I den långsiktiga visionen ligger också att Ödet som “urban bygdegård” ska kunna bidra till social trygghet och gemenskap i närområdet. Vi tog tidigt kontakt med Gamla Sofielunds byalag och fick igång en löpande dialog med de boende i området, och här tror vi att garagebyggnaden kommer spela en roll i att komplettera huset med större ytor i form av mötesplats, med start under första halvåret 2025.
Vår tanke som fastighetsägare är att erbjuda Ödet som en arena, där behov utforskas löpande, inriktning/vision sätts i dialog, och där olika initiativ kan drivas i enlighet med visionen. Det finns en stor kraft i att det faktiskt finns en fysisk plats, och vi vill gärna behålla den neutrala känslan som många besökare upplever när de är på besök. Det finns ett antal idéer kring finansiering/intäktsmodell, vilket också är något vi fokuserar på under 2025.
Vi vill att Ödet bygger på samarbete, att jobba tillsammans, att låta engagerade personer i nätverket driva aktiviteter. Det skall vara en tillåtande plats med möjlighet att testa, utforska, göra fel och testa igen. Ödet har en öppenhet för samarbeten med andra aktörer och liknande satsningar som är i uppstart eller pågår i Malmö och/eller andra delar av världen. Vi vill att satsningen skall tjäna som inspiration för andra att starta liknande hubbar på andra ställen som vi kan samarbeta med. Det här går att göra! Är Ödet en av många gröna hubbar i Öresundsregionen inom 5 år..?
Ödet – ”A home for changemakers to connect and catalyse a sustainable future!”